Oogst vezelhennep gestart in Nieuwehorne

Published: 22-08-2021

Afgelopen weekend is in Nieuwehorne gestart met het oogsten van de vezelhennep.

Na zo'n 100 dagen groeien is de vezelhennep klaar om gemaaid te worden. Vervolgens blijft het nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezel kan zich dan, als het een beetje nat is, scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald. Die vezels worden gekamd en daar worden vervolgens o.a. isolatiematten van gemaakt.

Omrop Fryslân op bezoek

Omrop Fryslân kwam op de productielocatie in Nieuwehorne kijken hoe dat er aan toe gaat en om te horen wat de toekomstplannen zijn. Bekijk hieronder het videoverslag.

 

Lees hier het artikel van Omrop Fryslân.

Opschalen met agrarische sector

GreenInclusive teelt dit jaar al zo’n 60 hectare in Fryslân. Boeren in Drachtstercompagnie en Ureterp doen mee en ook in Nieuwehorne, op onze eigen productielocatie, telen we het gewas. In 2022 groeien we door en gaan we meer vezelhennep verbouwen, ruim 350 hectare. Dit willen we graag in samenwerking met de agrarische sector in Fryslân gaan organiseren. Agrariërs kunnen hierdoor een meer divers inkomen genereren en we bieden meerjarige zekerheid door duurzame afspraken te maken.

Ben je geïnteresseerd om vezelhennep te telen? Laat dan je gegevens achter op deze pagina en we nemen z.s.m. contact met je op.