Oogst vezelhennep gestart

IMG 0616
Published: 06-08-2022

Afgelopen week is gestart met het oogsten van de ruim 200 hectare vezelhennep. Het gewas blijft na het maaien nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezelhennep wordt vervolgens in balen geperst en naar de fabriek vervoerd. Daar maken we er hoogwaardig isolatiemateriaal van.

Omdat ons areaal vezelhennep flink groeit, is er dit jaar geïnvesteerd in een eigen maaier; Claas Jaguar. Geleverd en gereedgemaakt door onze partner Kamps de Wild. De maaier is uitgerust met een enkel mes dat zorgt dat de vezelhennep in stukken van 50-60 cm wordt gemaaid. Daarnaast is hij uitgerust met een luchtdrukwisselsysteem voor minimale bodemdruk.

Vezels scheiden

Na zo'n 100 dagen groeien is de vezelhennep klaar om gemaaid te worden. Na het maaien blijft het gewas nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezel kan dan in de fabriek, als het een beetje nat is geweest en weer is gedroogd, beter gescheiden worden van het hout. De vezelhennep wordt na een aantal weken in balen geperst en naar de fabriek vervoerd. Daar worden er vervolgens isolatiematten van gemaakt voor Nederlandse woningen en gebouwen.

Opschalen

GreenInclusive teelt dit jaar ruim 200 hectare in Fryslân. Boeren in Lemmer, Drachtstercompagnie en Ureterp telen het gewas. Ook in Nieuwehorne, op onze eigen productielocatie, telen we het gewas. In 2023 groeien we door en gaan we meer vezelhennep verbouwen. Dit doen we graag in samenwerking met de agrarische sector. Agrariërs kunnen hierdoor een meer divers inkomen genereren en we bieden meerjarige zekerheid door duurzame afspraken te maken.

Ben je geïnteresseerd om vezelhennep te telen? Laat dan je gegevens achter op deze pagina en we nemen z.s.m. contact met je op.