Teeltseizoen van start

Vezelhennep Zaaien Greeninclusive 4
Published: 23-04-2022

Voor GreenInclusive zijn de hectische weken inmiddels aangebroken. Afgelopen week is gestart met het zaaien van de eerste percelen. Op ruim 20 verschillende locaties in Friesland wordt in 2022 vezelhennep geteeld, waaronder in Lemmer, Ureterp en Nieuwehorne.

Dit jaar wordt de teelt van vezelhennep in Friesland opgeschaald van 60 hectare naar circa 225 hectare. “Dat doen we met verschillende agrariërs en partners,” aldus Hendrik Roorda, een van de oprichters van GreenInclusive. "Afgelopen week is gestart met het zaaien van de vezelhennep in Lemmer, waar we dit jaar in samenwerking met De Kompanjon uit Drachten vezelhennep telen op hun ontwikkellocaties."

100 dagen groeien

De komende weken wordt er op meer dan 20 locaties in Friesland vezelhennep gezaaid. Na het zaaien heeft het gewas 100 dagen nodig om te groeien tot ongeveer 3,5 meter hoog. De vezelhennep wordt vervolgens van de zomer geoogst. Het gewas blijft het nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezel kan zich dan, als het een beetje nat is, scheiden van het hout. Als het dan opnieuw opdroogt, kan het goed uit elkaar worden gehaald.

Isolatiemateriaal

Die vezels worden vervolgens gekamd en daar worden o.a. isolatiematten van gemaakt, waarmee bestaande en nieuwe huizen duurzaam kunnen worden geïsoleerd. "Met de gehele regionale keten dragen we bij aan (sociale) werkgelegenheid, de grote maatschappelijke isolatieopgave en het vastleggen van CO2. De producten die we van natuurlijke grondstoffen maken, voorkomen ook het gebruik van fossiele grondstoffen uit het buitenland," aldus Roorda. 

Vezelhennep Zaaien Greeninclusive 2
Vezelhennep Zaaien Greeninclusive 3
Vezelhennep Zaaien Greeninclusive 4
Vezelhennep Zaaien Sint Nicolaasga Greeninclusive 1
Vezelhennep Zaaien Oude Haske Greeninclusive 2