Vezelhennep

Vezelhennep, Cannabis Sativa, is een breed inzetbare plant. Het kan dienen als natuurlijke grondstof voor vijftigduizend toepassingen voor papier, kleding, bouwmaterialen, voedsel, medicijnen, cosmetica, veevoer en bio-energie komen voort uit de stam, de zaden en de bloeiwijze van hennep. De plant groeit snel, heeft een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water en voeding en heeft een positieve invloed op het milieu. Het wordt geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en is zeer geschikt om te gebruiken als wisselgewas.

De vezelhennepplant

Vezelhennep neemt ruim drie keer meer CO2 op dan een productiebos. Een groot gedeelte van de plant kan worden verwerkt in producten die langdurig CO2 opslaan, daardoor is het mogelijk om met vezelhennep actief bij te dragen aan het onttrekken van CO2 uit de atmosfeer.

Bast 3 (1)

Houtkern

De houtige binnenkant van de stengel is geschikt om te gebruiken voor isolerend plaatmateriaal en hennepbeton. Het biedt dus grote mogelijkheden om in de bouw te gebruiken en zo gebouwen een positieve bijdrage te laten leveren aan het milieu en het klimaat. Zo zijn er prefab panelen op de markt waarmee op korte termijn huizen kunnen worden gebouwd, of kunnen ter plaatse de ingrediënten worden gemixt om hempcrete te maken.

Hempflax Fabriek 0008

Bast

In de bast zitten de hennepvezels. De vezels zijn sterk, licht, flexibel en zorgen voor een prettig binnenklimaat. Van de vezels worden isolatiematerialen, (bio)plastics en panelen gemaakt die worden toegepast in de bouw, maak en auto-industrie.

Hennep - Lieveheersbeestje

Overige toepassingen

Alle delen van de plant hebben een nuttige toepassing. Het blad, de zaden en de wortels hebben allen nuttige eigenschappen die kunnen worden ingezet. Zo wordt van het hennepzaad proteïnepoeder, olie, diervoeding en voedingssupplementen gemaakt. Van de bladeren wordt CBD-olie geperst. De wortel van de plant blijft achter op het land en draagt door zijn eigenschappen bij de verbetering van de bodem.

Teelt & oogst

Bekijk hieronder hoe we de vezelhennepplant telen en oogsten.