Nieuws

Staatssecretaris omringd door Friese daadkracht

21 11 22 Bezoek Staatsecretaris Heijnen

Staatssecretaris Circulaire Economie, Vivianne Heijnen, kwam op 21 november op uitnodiging van gedeputeerde Friso Douwstra, naar Friesland voor een werkbezoek. Zeven bedrijven waren uitgenodigd om een toelichting te geven op hun duurzame activiteiten, waaronder GreenInclusive

Daten met de keten - metropoolregio Amsterdam

Save The Date 10Nov22 06 1

Op 10 november zijn we aanwezig, samen met de volledige circulaire bouwketen, in de metropoolregio Amsterdam. Verschillende partijen uit de hele (land)bouwketen – van biobased boeren, architecten en aannemers tot aan beheerders en oogsters/slopers – zullen hun tastbare producten en diensten etaleren en vertellen over de laatste circulaire ontwikkelingen.

Vezelhennep gemaaid bij Biobedrijf LONK

Open Dag LONK & Greeninclusive 3

Op 12 augustus organiseerde Biobedrijf LONK en GreenInclusive een open dag op hun teeltlocatie met vezelhennep in Nagele. Flevolandse agrariërs, jonge ondernemers en ook de Nieuwe Oogst waren nieuwsgierig naar het ruim 3 meter hoge gewas en kwamen enthousiast richting de open dag. Daar konden zij het gewas van dichtbij bekijken. Ook waren er live demonstraties van het maaien van de vezelhennep.

13 oktober: bijeenkomst agrariërs

Maaien Greeninclusive

Speciaal voor agrariërs organiseren we op 13 oktober de bijeenkomst 'Natuurlijke Waardeketen Vezelhennep'. Tijdens deze bijeenkomst sluiten we graag het huidige teeltseizoen af en blikken we vooruit naar 2023. Tijdens de bijeenkomst vertellen wij u meer over het telen van vezelhennep, de opbrengsten en nieuwe ontwikkelingen (GLB, CO2-credits).

Oogst vezelhennep gestart

IMG 0616

Afgelopen week is gestart met het oogsten van de ruim 200 hectare vezelhennep. Het gewas blijft na het maaien nog een aantal weken op het land liggen om te roten. De vezelhennep wordt vervolgens in balen geperst en naar de fabriek vervoerd. Daar maken we er hoogwaardig isolatiemateriaal van.

Vezelhennep als natuurlijke woningisolatie

Schermafbeelding 2022 07 25 Om 12.55.36

Vezelhennep als natuurlijke woningisolatie kent vele voordelen. Nu in de zomer geeft het een perfecte bescherming tegen de zomerhitte! Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu (CO2-positief), zorgt het voor een gezond leefklimaat, is het sterk isolerend (zowel thermisch als akoestisch) en reguleert het vocht & de temperatuur.

Teeltseizoen van start

Vezelhennep Zaaien Greeninclusive 4

Voor GreenInclusive zijn de hectische weken inmiddels aangebroken. Afgelopen week is gestart met het zaaien van de eerste percelen. Op ruim 20 verschillende locaties in Friesland wordt in 2022 vezelhennep geteeld, waaronder in Lemmer, Ureterp en Nieuwehorne.

Samenwerking met De Kompanjon BV

Shutterstock 787202575

Projectontwikkelaar De Kompanjon uit Drachten is de samenwerking aangegaan met GreenInclusive. In 2022 teelt GreenInclusive op de ontwikkellocaties van De Kompanjon in Lemmer, bestaande uit ruim 25 hectare, voor het eerst vezelhennep.

Friese partijen zetten handtekening onder Biobased Isolatiepact

11D4727fa8bf3961ab7b

Op woensdagmiddag 9 maart ondertekenden ruim 30 partijen het Biobased Isolatiepact van Friesland. Een fantastische vervolgstap op het initiatief van GreenInclusive samen met gemeente Leeuwarden, Vereniging Circulair Friesland en de Freonen fan Fossylfrij Fryslân om biobased bouwen te stimuleren in Friesland!

Friese agrariërs gezocht voor telen vezelhennep

Hennep - Blauwe lucht

In 2022 gaan we onze productie van vezelhennep verder opschalen in Fryslân naar minimaal 350 hectare. We zoeken hierbij de samenwerking met de agrarische sector in Fryslân om in de groeiende behoefte aan natuurlijke grondstoffen te kunnen voorzien.

Doorbraak in de circulaire bouw in Fryslân door vezelhennep

Intentieverklaring

Diverse Friese organisaties hebben een doorbraak bereikt in de circulaire bouw in Fryslân. Op woensdag 7 juli werd de intentieverklaring voor een waardeketen vezelhennep Fryslân ondertekend door gemeente Leeuwarden, Bouwbedrijf Lont, Jorritsma Bouw, Caparis, Achterbosch Architecten, Rabobank, Vereniging Circulair Friesland en GreenInclusive.

Zaaiseizoen vezelhennep van start

PXL 20210428 131551569

Het zaaiseizoen 2021 is begonnen. In Fryslân gaan we 50 hectare vezelhennep verbouwen. Boeren in Drachtstercompagnie, Ureterp, Hoogezand doen mee en ook in Nieuwehorne op onze eigen productielocatie hebben we het veelzijdige gewas inmiddels ingezaaid.

Leeuwarder Courant: Van hennepzaadje tot krat

Schermafbeelding 2020 09 29 Om 08.58.12

De Leeuwarder Courant wilde weten hoe GreenInclusive in Fryslân gaat bijdragen aan de lokale economie, de klimaatopgave en de doelstellingen uit het grondstoffenakkoord. Lees hier het artikel van de Leeuwarder Courant: Van Hennepzaadje tot krat (26-09-2020)

Interview in Waarde Magazine met directeur Marthijs Roorda

Greeninclusive Marthijs Roorda

Om het scheiden van afval in de keuken makkelijker te maken, heeft GreenInclusive voor Circulus-Berkel circulaire keukenafvalbakjes ontwikkeld. Bij de productie van deze bakjes staan circulariteit, CO2-opslag en sociale duurzaamheid centraal. Waarde Magazine sprak met de directeur Marthijs Roorda over de ambities van GreenInclusive en de mooie samenwerking met Circulus Berkel.

Circulaire afvalbakjes helpen bij beter scheiden van keukenafval

Afvalbakjes Greeninclusive 2

Circulus-Berkel heeft voor de gemeenten in haar werkgebied circulaire aanrechtafvalbakjes laten ontwikkelen die ingezet worden om inwoners van die gemeenten te helpen hun keukenafval uit het restafval te houden. Deze bakjes zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen die in Nederland zijn geproduceerd. Samen met gerecycled plastic vormen de natuurlijke grondstoffen een uitstekend alternatief om het gebruik van nieuwe plastics te voorkomen.

Biobased inzamelboxen voor Weee Nederland

Inzamelkratten Vezelhennep 4

Weee Nederland, het producentencollectief uit Apeldoorn, zamelt als eerste bedrijf in Nederland (led) lampen in met biobased inzamelboxen. Waar er voorheen vooral plastic inzamelmiddelen werden ingezet kiest het bedrijf bewust voor het gebruik van natuurlijke grondstoffen in de circulair gefabriceerde boxen.