Nieuws

Koningin Maxima in gesprek met GreenInclusive over natuurlijke waardeketen

GreenInclusive had de eer om met Hare Majesteit Koningin Máxima in gesprek te gaan tijdens haar werkbezoek aan Foodvalley in Wageningen, waar ze onder andere inzicht kreeg in de circulaire initiatieven en projecten in de agrofood sector. Loraine Westerneng, ketencoördinator van GreenInclusive, presenteerde de ambities en doelstellingen van GreenInclusive aan de Koningin.

Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Maxima in een persoonlijk gesprek een uitgebreide uitleg over de waardeketen die GreenInclusive in Fryslân opbouwt. Dit initiatief richt zich op de integratie van lokale productie, verwerking, verwaarding van natuurlijke grondstoffen en het toepassen van biobased bouw- en isolatiematerialen die hiervan worden gemaakt, met als doel de agrarische sector van nieuw economisch perspectief te voorzien en de circulaire en biobased (land)bouweconomie in Nederland te versterken.

Met meer dan 100 samenwerkende agrarische bedrijven zet GreenInclusive belangrijke stappen op het gebied van de klimaatopgave, grondstoffentransitie en stikstofreductie in Fryslân. “Deze samenwerking is cruciaal voor onze regio en voor Nederland,” benadrukte Loraine Westerneng. “Het aanpakken van deze opgaven vereist niet alleen innovatie, maar ook een gezamenlijke inspanning van lokale overheden, bedrijven en instellingen.”

Friese samenwerking

Daarnaast werd tijdens het gesprek de samenwerking met Vereniging Circulair Friesland, Friese woningcoöperaties, bouw- en renovatiebedrijven belicht, die samenwerken aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving in de provincie. Westerneng legde aan Koningin Maxima uit hoe cruciaal deze samenwerking is voor het versnellen van de duurzame beweging, het oplossen van knelpunten en het bevorderen van economische groei in de regio.

Over het werkbezoek

Foodvalley werkt nationaal en internationaal aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en naar een circulaire agrifood sector. Tijdens het werkbezoek schetsten experts en bedrijven de dilemma’s en de kansen die zij zien bij de totstandkoming van een circulaire agrifoodsector. Het werkbezoek aan Foodvalley past in een reeks bezoeken van Koningin Máxima op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Deel dit artikel

Wij zetten ons in voor de transitie naar een duurzame (bouw)economie