Nieuws

Windesheim Studenten en Friese ambassadeurs te gast in Nieuwehorne

Nieuwehorne, – Deze week was bijzonder voor zowel studenten als professionals in de bouwsector in Fryslân. In een reeks van twee bezoeken werd de aandacht gericht op het biobased woonproject in Nieuwehorne, waar de mogelijkheden van biobased en circulair bouwen uitvoerig werden gedemonstreerd.

Het eerste bezoek was van meer dan twintig eerstejaarsstudenten Bouwkunde van Hogeschool Windesheim – Techniek, die onder leiding van Loraine Westerneng van GreenInclusive en Werner Valk van DW Bouw een unieke kijk in de praktijk van duurzaam bouwen kregen. De studenten leerden over het belang van natuurlijke materialen, zoals Hempwool, en de gezondheidsvoordelen van biobased woningen.

Het tweede bezoek bracht ambassadeurs voor circulair bouwen in Fryslân samen, die de voortgang van de bouw van dichtbij meekregen die door DW Bouw wordt gerealiseerd. “Zo’n 86% van het volume van de bouwmaterialen is biobased, en veel van de materialen komen uit de directe omgeving, of ten minste uit Fryslân,” lichtte Werner Valk toe. Dit project toont aan dat duurzaam bouwen een haalbare en gezonde keuze is, vergelijkbaar in kosten met traditionele bouwmethoden.

Loraine Westerneng licht het belang van biobased bouwen toe aan de bezoekende eerstejaars van Hogeschool Windesheim

Deze initiatieven zijn niet alleen een kans voor educatie, maar dienen ook als een voorbeeld van wat mogelijk is in de moderne bouw. Zowel de studenten als de ambassadeurs zijn getuige van de potentie van circulaire economie in de bouwsector. Directeur Marthijs Roorda van GreenInclusive lichtte het belang van lokale waardeketens voor de provincie Friesland nader toe. “De Friese agrarische sector biedt de regio enorm veel economische en ecologische kansen om bij te kunnen dragen aan de agrarische transitie opgaven en de duurzaamheidsdoelstellingen in de gebouwde omgeving.”

Met de steun van organisaties zoals GreenInclusive, DW Bouw en Vereniging Circulair Friesland, blijft Fryslân voorop lopen in de implementatie van duurza(a)m(er). Deze projecten inspireren kopers, bouwers, en financiers om de overstap naar natuurlijke materialen te overwegen, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving en een veerkrachtiger lokale economie.

Deel dit artikel

Wij zetten ons in voor de transitie naar een duurzame (bouw)economie